Prvi međunarodni sajam zdravstvenog turizma ‘Mediteran 365’

Post with slideshow
13. svibnja 2014.
Prezentacija klastera Dalmatia
12. prosinca 2018.

Prvi međunarodni sajam zdravstvenog turizma ‘Mediteran 365’

Prvi međunarodni sajam zdravstvenog turizma ‘Mediteran 365’ održao se od 27. do 29. travnja 2018. godine u Splitu. Tada su ‘Mediteran 365’ najavili direktorica sajma Biljana Mančić, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella i direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić u ‘B-Gold hotelu’ na Blatinama. Odgovor na pitanje zašto Sajam poput ovog se nameće u činjenici da je Dioklecijan izradio Palaču ovdje baš zbog savršene klime i naravno izvora sumpornih voda. Nakon 1700 godina nastavljam njegovu tradiciju da upravo Split i Dalmacija postanu prijestolnica zdravstvenog turizma –rekla je tada Biljana Mančić.

– Neke druge oblike turizma imamo puno razvijenije nego zdravstveni i samim time je velika važnost ovoga sajma. Kompletni zdravstveni i turistički sektor može od ovoga profitirati kao i mnoge djelatnosti vezane uz njih – nadovezao se tada na direktoricu sajma i Joško Stella.

– Očekujem od ovog sajma da dijelom objedini tu ponudu, da budemo kvalitetniji, bolji i brojniji. Važan je i jer će doći partneri iz cijele Hrvatske i diljem svijeta, a cilj je da osvijestimo one koji se bave s tim da budu još bolji, a oni koji se žele baviti, da počnu jer je ovo budućnost suvremenog turizma, a mi smo kao destinacija stvoreni za to – rekao je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.
I Alijana Vukšić je dala podršku „Mediteranu 365“.

– Moramo biti svjesni činjenice da na svjetskom tržištu ovaj segment raste po stopi od 15 do 20 posto. Split je pravo mjesto za održavanje ovog sajma, komparativne prednosti imamo, sad samo treba umrežiti zdravstveni, wellness turizam s našom ponudom. To će ovaj kongres i napraviti, okupit će znalce iz područja zdravstva, wellness industrije, estetske kirurgije, stomatološke ponude – rekla je Vukšić.

Sajam se održao uz snažnu podršku HGK i TZ Splitsko-dalmatinske županije, a kroz tri dana trajanja, posjetilo ga je 2000 ljudi. Okupio je medicinare i predstavnike iz turizma, predstavnike turističkih agencija, avio kompanije, distributere smještaja i opreme, centre za uljepšavanje kao i ostale jednako važne sudionike u promicanju zdrave hrane i zdravog načina života. Osim hrvatskih, na Sajmu su se predstavili i sudionici iz susjednih zemalja i cijele Europe, više od 30 zemalja. Slavija Jačan Obratov iz Hrvatske turističke zajednice na otvaranju Sajma je ocijenila kako je za Hrvatsku iznimno važna cjelogodišnja dostupnost zdravstvenog turizma.

– Procjenjuje se kako je više od 15 posto svjetskih putovanja motivirano nekim oblikom zdravstvene usluge, to jest zdravstvenim turizmom – rekla je Jačan Obratov tada.

Također, ravnateljica sajma, Biljana Mančić iznijela je na Sajmu da se u Hrvatskoj godišnje od zdravstvenog turizma zaradi oko 330 milijuna eura, a predviđa se kako taj prihod može narasti na oko milijardu eura na godinu, što je ujedno cilj „Mediterana 365“ i razvoja i jačanja zdrvastvenog turizma u cijelosti.

Comments are closed.